Základná škola Vtáčkovce

AKCIE ŠKOLY ŠKOLSKÝ ROK 2007/2008

                                                       NÁVRAT NA STRÁNKU HISTÓRIA AKCIÍ 

Našu školu navštevujú vtáčkovskí žiaci z rómskych rodín. V šk.roku 2007/08 nastúpilo do školy 92 žiakov, z toho 24 začína povinnú školskú dochádzku. Všetci žiaci bývajú vo vlastných rodinných domoch, väčšina z nich v osade na konci obce.

Vyučovanie prebieha v piatich triedach /ročníky 0. až 4./, v dvoch zmenách. Zamestnávame, okrem riaditeľky školy , 4 učiteľky, 1 asistentku učiteľa, upratovačku a školníka - kuriča.

Nultý ročník sa nám veľmi osvedčil, pretože do prvého ročníka prichádzajú žiaci bez znalosti slovenského jazyka , nenavštevujú materskú školu. V nultom ročníku pracuje aj asistentka učiteľky, ktorá veľmi pomáha pri práci so žiakmi, hlavne pri komunikácii v triede a pri rozvíjaní slovnej zásoby.


Výchovno-vyučovacie výsledky našich žiakov považujeme za dobré. Je to zásluha starostlivých a obetavých učiteliek, pretože domáca príprava žiakov je veľmi slabá. Riaditeľka školy je zástancom demokratického riadenia. Trvá na vytváraní príjemnej a tvorivej atmosféry v škole, čomu je prispôsobené vyučovanie, zariadenie a výzdoba školy, prístup učiteľov k žiakom, vzájomná úcta a pomoc.

Dochádzka :

Žiaci chodia do školy veľmi radi. Znižujeme počet vymeškaných hodín na žiaka / v šk. roku 2006/07 bol priemer 42,7 hod., neospravedlnených 2 hodiny na žiaka/. V škole sa dobre cítia, učiteľom dôverujú , vládne tu pokoj a poriadok. Sú slušní, rešpektujú školský poriadok, akceptujú pokyny učiteľov i RŠ. Už niekoľko rokov sme nezaznamenali porušenie vnútorného poriadku školy.

Plán práce školy zohľadňuje potreby a výnimočnosť rómskych detí. Tomu sú prispôsobené aj aktivity v mimo vyučovacom čase a krúžková činnosť. Snažíme sa motivovať a povzbudzovať každého žiaka k primeraným výkonom.

 


Využívanie voľného času :


Vo voľnom čase organizujeme so žiakmi rôzne akcie: výlety /ZOO, Bardejov , Krásna Hôrka, Betliar/, návštevy bábkových predstavení , organizujeme rôzne kvízy ,besedy, súťaže v speve a tanci ,v čítaní a reprodukovaní rozprávok, obľúbené sú environmentálne a výtvarné súťaže. Zo slávnostných akcií žiaci najviac obľubujú : Posedenie pri jedličke s kultúrnym programom , maškarný bál, Deň detí, záver školského roka s vyhodnocovaním výsledkov celoročnej práce a odmeňovaním žiakov. Na mnohé akcie prizývame aj rodičov.

Z ponuky krúžkov si žiaci zvolili : výtvarný krúžok, počítačový, športový ,hudobno – dramatický a tanečný krúžok, úspešne pracuje aj krúžok šikovných rúk a varenia. V školskom roku 2006/07 sme vypracovali projekt na Voľno-časové aktivity V ZŠ Vtáčkovce ,na ktorý nám bola schválená dotácia z Úradu vlády SR. Tieto peniaze využívame na vybavenie krúžkov a aktivity, ktoré so žiakmi robíme i na odmenu vedúcich.


V 2. a 3. ročníku vyučujeme nepovinný predmet INFORMATICKÁ VÝCHOVA, o ktorý mali žiaci veľký záujem.



Vedenie školy spolu so zriaďovateľom zveľadili za posledné dva roky školské prostredie. Opravili sme učebňu pre 0.ročník, ktorá slúži na didaktické a pohybové hry i na krúžkovú činnosť. Vymaľovali sme interiér školy, vymenili podlahy ,okná, zariadili učebne novým nábytkom. Počas prázdnin sme zateplili a vymaľovali budovu školy. Na jar plánujeme úpravu areálu školy a jeho oplotenie. Radi by sme zriadili eko-záhradku.


Čo nás trápi :

V prvom rade veľká migrácia rodín do zahraničia a späť. Žiaci sa vracajú po niekoľkých mesiacoch, učivo i jazyk neovládajú. Rodičia len čo začujú, že sa niekde dá prísť ľahko k peniazom, zabudnú na povinnú školskú dochádzku svojich detí. Mnohých rodičov prospech žiakov nezaujíma ,výnimkou je len obdobie vyplácania sociálnych štipendií. Vtedy sa prídu hádať ,prečo ich dieťa peniaze nedostáva. Rodičia nechcú, aby ich deti odchádzali do 5.ročníka v Kecerovciach, preto postupne dve tretiny našich schopných žiakov končí v Špeciálnej základnej škole Vtáčkovce. Tak nepriamo vzdelávame a vychovávame väčšinu žiakov pre ŠZŠ a nie pre ich budúce povolanie.


                                                       NÁVRAT NA STRÁNKU HISTÓRIA AKCIÍ